Τα πιο βλαβερά τρόφιμα για τα δόντια
την καλή υγεία των δοντιών μας, καθώς το σμάλτο μπορεί να καταστραφεί εύκολα από τα σάκχαρα και τα οξέα που περιέχουν.
Τα τρόφιμα μπορεί να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επιβλαβή για τα δόντια μας και να προκαλέσουν τερηδόνα εξαιτίας της διάβρωσης του σμάλτου μεταξύ άλλων παθήσεων.
Σάς παρουσιάζουμε τα τρόφιμα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε ώστε να έχετε υγιή, γερά και λαμπερά δόντια.
Μελάτα αυγά
Από τα πιο επιβλαβή τρόφιμα για την υγεία των δοντιών μας είναι τα μελάτα αυγά, καθώς σχηματίζεται ένα είδος διαφανούς στρώσης που είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθεί από την επιφάνεια των δοντιών και κάνει κακό στο σμάλτο.
Ως εκ τούτου, να προτιμάτε τα καλοβρασμένα αυγά, μιας και περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου και πρωτεϊνών που βοηθούν στην ενίσχυση των δοντιών και ανανεώνουν το σμάλτο.
Ακόμα, οι νιφάδες χαβιαριού και βρώμης προσκολλώνται εύκολα στα δόντια και δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή βακτηρίων.
Μακαρόνια και ρύζι
Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου, όπως ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι ή λευκό ψωμί, δεν συνιστώνται επίσης εάν θέλετε υγιή, λευκά δόντια.
Ειδικότερα, το άμυλο συσσωρεύεται στο στόμα και μετατρέπεται σε σάκχαρα και, κατά συνέπεια, σε οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Έτσι, μετά την κατανάλωση μακαρονιών και ρυζιού, να καθαρίζετε καλά το στόμα σας.
Σκληροί καρποί
Το μάσημα ιδιαίτερα σκληρών καρπών, όπως τα βερίκοκα, μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο, οπότε συνιστάται να τα τρώτε σε μικρότερα κομμάτια ή να τα βρέχετε πριν από την κατανάλωση.
Για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και από τη ζάχαρη που περιέχουν, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας καλά μετά το φαγητό.
Όξινα, ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά
Χυμοί φρούτων, ειδικά οι φρεσκοστυμμένοι, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά είναι, επίσης, επιβλαβή για τα δόντια αφού περιέχουν οξέα, τα οποία μαλακώνουν το σμάλτο, αλλά και ζάχαρη, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα δόντια.
Συγκεκριμένα, η οδοντίνη αποτελείται από 50% πρωτεΐνες οι οποίες αντιδρούν με οξέα και άλλες χημικές ουσίες, που με τη σειρά τους βλάπτουν τα δόντια και αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας.
Το ίδιο συμβαίνει με τις ζεστές ή/και τις ξινές σάλτσες, καθώς περιέχουν ξίδι και σάκχαρα.
Πάγος
Αν και γίνεται από νερό και δεν περιέχει σάκχαρα ή οξέα, είναι πολύ σκληρός, οπότε καταστρέφει εύκολα το σμάλτο των δοντιών μας. Έτσι, αντί, λ.χ., να τον μασάτε, προτιμήστε να τον χρησιμοποιήσετε στα ποτά σας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου