Τρόμος στο Μεξικό από τα 8.2 Ρίχτερ και τον τυφώνα «Κάτια»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
έχει τεθεί σχεδόν ολόκληρη η επικράτεια του Μεξικού, καθώς μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου την Παρασκευή, ακολούθησε ο τυφώνας «Κάτια», ο οποίος προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, ενώ συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων ανάμεσα στα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων.
έχει τεθεί σχεδόν ολόκληρη η επικράτεια του Μεξικού, καθώς μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου την Παρασκευή, ακολούθησε ο τυφώνας «Κάτια», ο οποίος προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, ενώ συνεχίζεται η τιτάνια προσπάθεια των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων ανάμεσα στα ερείπια των γκρεμισμένων κτιρίων.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό από τις μεξικανικές αρχές, ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί στους 61, ενώ πάνω από 200 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία των περιοχών που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες συνέπειες του σεισμού των 8,2 Ρίχτερ.
Την ίδια στιγμή, ο τυφώνας «Κάτια» χτύπησε με σφοδρότητα την περιοχή Βερακρούζ στην ανατολική ακτή, με τις τοπικές αρχές να εκφράζουν εντονότατες ανησυχίες για την πρόκληση κατολισθήσεων από τις πλημμύρες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα 24ωρα.
Τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές Ταμπάσκο, Τσιάπας και Οαξάκα συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προσπάθειά τους για τον εντοπισμό επιζώντων. Στη μεγάλη αυτή επιχείρηση έχουν ενεργοποιηθεί και 100 επιπλέον αστυνομικοί, οι οποίοι ελέγχουν κάθε σπίτι ξεχωριστά για τραυματίες ή νεκρούς, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα οποία εστάλησαν στην πόλη Χουτσιτάν, στην επαρχή Οαξάκα. Στην πόλη Χουτσιτάν έχουν αναφερθεί οι περισσότεροι θάνατοι, με τη λίστα να περιλαμβάνει 36 ανθρώπους, ενώ έχουν γκρεμιστεί πάρα πολλά κτίρια και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές πολλά περισσότερα.
Συνολικά, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μεξικανού προέδρου Νιέτο, έχουν καταγραφεί 45 θάνατοι στην Οαξάκα, 12 στην Τσιάπας και 4 στην περιοχή Ταμπάσκο. Ένας θάνατος από τον σεισμό αναφέρθηκε και στη Γουατεμάλα, στην οποία επίσης έγινε ιδιαίτερα αισθητός.
Αρχικά είχε εκδοθεί ειδοποίηση για τσουνάμι 3 μέτρων που θα έπληττε την περιοχή Τσιάπας, ωστόσο στη συνέχεια έγινε διόρθωση και τελικά το κύμα που προκλήθηκε από τον σεισμό ήταν 70 εκατοστών.
Για τα θύματα και τις οικογένειές τους προσευχήθηκε και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Κολομβία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,2 Ρίχτερ, οι συνέπειές του ωστόσο και η αίσθηση που προκάλεσε μετριάστηκαν σε ικανό επίπεδο, λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους του, που ήταν 70 χιλιόμετρα. Όπως ειπώθηκε, ο χθεσινός σεισμός ήταν ισχυρότερος από εκείνον του 1985, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς. Όπως εξήγησαν οι γεωλόγοι, ο λόγος που τα 8,2 Ρίχτερ της Παρασκευής δεν θα είναι τόσο θανατηφόρα, έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι ο σεισμός χτύπησε περιοχές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες.
Μεξικό: Πανικός από λάμψεις-μυστήριο στον ουρανό μετά τα 8,2 Ρίχτερ
Ο τρόμος που ευλόγως προκαλεί μία τόσο ισχυρή σεισμική δόνηση, ενισχύθηκε από την παρατήρηση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών για μυστηριώδεις λάμψεις στον ουρανό, αμέσως μετά το χτύπημα των 8,2 Ρίχτερ.
Οι ερμηνείες που δόθηκαν από τους κατοίκους ήταν πολλές, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναφέρθηκαν σε παραγράφους της Αποκάλυψης. Μετά την μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, ωστόσο, ανέλαβαν να δώσουν εξήγηση οι επιστήμονες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά μετά από τόσο μεγάλους σεισμούς, χωρίς να έχει δοθεί μία σαφή εξήγηση για το τι το προκαλεί.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ άλλοι ότι είναι επίπτωση του σεισμού σε τροφοδοτικά ρεύματος, ηλεκτρικές γεννήτριες και συστήματα ισχύος. Η πιο επιστημονική εξήγηση που δίνεται, υποστηρίζει ότι η σεισμική δραστηριότητα περιλαμβάνει τον ιονισμό οξυγόνου σε ανιόντα οξυγόνου με τη διάσπαση των υπεροξειδικών δεσμών σε ορισμένους τύπους πετρωμάτων.
Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, μετά τον ιονισμό, τα ιόντα ταξιδεύουν μέσα από τις ρωγμές στα πετρώματα και μόλις φτάσουν στην ατμόσφαιρα μπορούν να ιονίσουν θύλακες αέρα, σχηματίζοντας πλάσμα που εκπέμπει φως. Μια ακόμη θεωρία, υποστηρίζει ότι οι εν λόγω λάμψεις προκαλούνται από την τριβή μεταξύ των πετρωμάτων, δημιουργώντας τάση ως φυσικό επακόλουθο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου