8 Ιουλ 2017

Δείτε πώς είναι σήμερα το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα (video)

«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι

Μαραθώνι, χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν» έγραφε το επίγραμμα στον τύμβο που έστησαν οι Αθηναίοι στον Μαραθώνα, μετά τη νίκη τους εκεί το 490 πΧ επί της περσικής δύναμης εισβολής.


Αν και δεν έφτασε τα επίπεδα και τα μεγέθη της εισβολής του Ξέρξη, περίπου μια δεκαετία αργότερα, η πρώτη εκείνη περσική εκστρατεία (που είχε μάλλον χαρακτήρα «τιμωρίας»/ αντιποίνων, και αποτελούσε μια περσική «δοκιμή» όσον αφορά στη δυνατότητα των ελληνικών πόλεων κρατών να αμυνθούν) εναντίον των Αθηναίων και των Ερετριέων για τη βοήθεια που παρείχαν στην Ιωνική Επανάσταση, η Μάχη του Μαραθώνα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ιστορία, καθώς σήμανε την έναρξη μιας σύγκρουσης που θα καθόριζε την πορεία του αρχαίου κόσμου.

Για τη Μάχη του Μαραθώνα, την τακτική που ακολούθησε ο Μιλτιάδης, τη σημασία της, τους λόγους της στάσης της Σπάρτης, τη μυστηριώδη φιγούρα του ήρωα Εχετλαίου που λέγεται πως βοήθησε τους Αθηναίους και τους Πλαταιείς στη μάχη και γενικότερα όσα συνδέονται με την ιστορική εκείνη αναμέτρηση έχουν γραφτεί πάρα πολλά.
Από εκεί και πέρα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς είναι σήμερα το τρόπαιο (αντίγραφο αυτού που είχαν αναρτήσει οι Αθηναίοι τότε) και το πεδίο της μάχης- κάτι που μπορείτε να κάνετε εύκολα από την οθόνη σας, χάρη σε ένα νέο βίντεο- παραγωγή του Haanity.



"Οὐκ ἐᾷ με καθεύδειν τὸ τοῦ Μιλτιάδου τρόπαιον" (Θεμιστοκλής)
Απολαύστε μιά πτήση πάνω από τμήμα του Πεδίου της μάχης του Μαραθώνα (490 π.Χ), και από το Τρόπαιο (ανακατασκευή) της Μάχης του Μαραθώνα.

Τριάντα χρόνια μετά τη μάχη οι Αθηναίοι έστησαν "ένα τρόπαιο από λευκό μάρμαρο" [Παυσανίας, Αττικά 32, 5], αποτελούμενο από έναν ραβδωτό ιωνικό κίονα, ύψους 10 μέτρων, ενώ επάνω σε αυτόν πιθανώς στεκόταν ένα άγαλμα Νίκης.


Από τα πλούσια λάφυρα της μάχης οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς προσέφεραν στους θεούς τη δεκάτη.
Οι Αθηναίοι, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, κατασκεύασαν στους Δελφούς τον θησαυρό τους από τα περσικά λάφυρα και χάραξαν την ακόλουθη επιγραφή: "Αθηναίοι τ[ο]ι Απόλλον[ι από Μέδ]ον ακ[ροθ]ίνια τες Μαραθ[ό]νι μ[άχες}'.


Στην Ακρόπολη επίσης αφιέρωσαν ένα μεγάλο χάλκινο άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, έργο του Φειδία.


Οι Πλαταιείς οικοδόμησαν στην πόλη τους τον ναό της Αθηνάς Αρείας, τον οποίο κόσμησε ένα επίχρυσο άγαλμα της θεάς, έργο και αυτό του Φειδία.


Οι Αθηναίοι δεν έπαψαν ποτέ να τιμούν τους ήρωες του Μαραθώνα με εκδηλώσεις στον τόπο της μάχης μέχρι και τις ημέρες του Πλουτάρχου (50-120 μ.Χ.)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis