7 Ιουλ 2017

Να δημιουργείς σαν αθάνατος και να ζεις σαν ετοιμοθάνατος

Όταν ο Θεός δημιούργησε τον
άνθρωπο του έδωσε όλα τα επί γης δημιουργήματα να τα εξουσιάζει και να συντηρείται απ’ αυτά.
Του χάρισε το σπινθήρα που πηγάζει από την ζωοποιό ενέργεια και τον κατέστησε αθάνατο.
Τον ονόμασε άνθρωπο που θα πει κάτι το πάνω απ’ όλα και που πρέπει πάντα ο νους του να είναι ψηλά.
Του έδωσε τη λογική.
Ο άνθρωπος με πονηριά του διαβόλου σχεδόν γκρέμισε το αρχικό πρόγραμμα του Θεού και έτσι έγινε θνητός.


Έτσι άρχισε η πορεία της δοκιμασίας, μιας δοκιμασίας που είναι γεμάτη αγώνα για όσους την επιθυμούν  (και για όσους δεν την επιθυμούν το ίδιο ισχύει).
Έπεσε, κατρακύλησε, ισοπεδώθη, έχασε τα πάντα σχεδόν.
Η άρρητος αρχή όμως που είναι μόνον ΑΓΑΠΗ μας εσπλαχνίσθη• υπάρχει και περίπτωση να "δάκρυσε" για το κατάντημά μας. Και έτσι για να μας γλιτώσει από αυτά, έστειλε το λόγο Του, ΑΥΤΟΝ που πήρε όλες τις αμαρτίες των ανθρώπων και τις ξέπλυνε με το ζωηφόρον και ζωηρόν αίμα του.


Πάλι λίγοι πίστευσαν αλλά έμεινε μαγιά ώστε με τη Χάρη και το όνομα ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ να ιατρεύονται όσοι με πίστη προσέρχονται.
Και παρέχει ιάσεις ψυχικές και σωματικές. Όποιος έχει πίστη στον Κύριο και ως ένα κόκκο σινάπεως μετακινεί βουνά, πίνει το πιο δυνατό δηλητήριο και δεν παθαίνει τίποτα απολύτως.
    
Όλα αυτά τα ξέρουμε και τα γνωρίζουμε μάλιστα πολύ καλά.
Σε θεωρίες είμεθα όλοι καθηγητές Πανεπιστημίων και κηρύττουμε και συζητούμε για όλα. Πράξεις δεν κάνουμε σχεδόν καμία.
Το μόνο που κάνουμε είναι να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, στρουθοκάμηλοι έχουμε γίνει. 

Τέλος πάντων, θα ασχοληθώ λίγο με την εποχή μας τη «ΣΥΓΧΡΟΝΗ». Ενώ  βρισκόμαστε στην  3η χιλιετία της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ», είμεθα σχεδόν στην κατάσταση της εποχής που ήρθε ο ΚΥΡΙΟΣ.
Αν και  πιστεύω ότι την έχουμε ξεπεράσει στην ανομία και ας έχουμε διδαχθεί τόσα πολλά από τον Κύριό μας• εμείς πάλι τα ισοπεδώσαμε. Βεβαίως δεν είμαι ο άμεμπτος ή ο χωρίς αμαρτίες.


Εγώ είμαι ένας ταπεινός και  Ιερομόναχος που προσπαθώ με την αγραμματοσύνη μου ό,τι ο Θεός με φωτίζει να το κηρύττω, ελπίζοντας ότι αυτοί που με ανέχονται θα μπορέσουν να επιστρέψουν στον Κύριό μας.
     Από ό,τι βλέπω και ακούω και συζητώ από την κοινωνία μας λείπουν οι μύστες, οι σωστοί πνευματικοί πατέρες και θα ήθελα να σταθώ σ’ αυτό το σημείο.
Γιατί εμείς είμεθα υπεύθυνοι για όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι διψούν και είναι οι πιο πολλοί καλοπροαίρετοι και αφουγκράζονται με όλη την έννοια της λέξεως τα περί σωτηρίας και την επιζητούν με όλη την καρδιά τους.


Και όταν έρχονται κοντά στην εκκλησία, όπως είναι καθαροί και μετανοημένοι, αρχίζουν να μεταλαμβάνουν και καταρτίζονται στα μυστήρια του Κυρίου μας. Όμως βρίσκονται πατέρες οι οποίοι αντί να τους προχωρήσουν στην αλήθεια, στην αγάπη, στη ΔΟΞΑ, τους σκανδαλίζουν τόσο που δεν θέλουν ούτε να ξανακούσουν για εκκλησία και παπάδες.
   
Εν ΧΡΙΣΤΩ αγαπητοί μου αδελφοί και συνλειτουργοί όλοι της εν Χριστώ εκκλησίας δεν μας ανάγκασε κανείς να βάλουμε το ράσο, δεν μας ανάγκασε κανείς να μην παντρευτούμε, κανείς δεν μας ανάγκασε να μην γευόμαστε τα του κόσμου.
Είναι επιλογή μας, είναι κάτι που το αποφάσισε καθένας μόνος του. Όποιον τον ανάγκασε κάποιος άλλος, ακόμη και κοσμικός και τον παρότρυνε να γίνει κληρικός, δεν τον παρεξηγεί απολύτως κανείς• είναι προτιμότερο να εγκαταλήψει τον κλήρο εαν φυσικά μετανιώσει και κατανοήσει το λάθος.


Και τότε θα κριθεί με μεγαλύτερη επιείκεια. Αν σκανδαλιζόμεθα για όποιον λόγο, πρέπει να θυσιαστούμε και να μεταφερθούμε όπου αναπαυόμεθα. Και άν εκεί πάλι σκανδαλιζόμεθα να πάμε στον κόσμο και να πράξουμε ό,τι μας αρέσει παρά να γινόμαστε προκλητικοί στον κλήρο και στο λαό, παρά να λεηλατούμε ψυχές.


Να δημιουργείς σαν αθάνατος και να ζεις σαν ετοιμοθάνατος..


11/10/2000
Κάιρο


ϯ π. Δ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis