1 Ιουλ 2017

Ο Θερμαϊκός έγινε ένας τεράστιος βάλτος

Εδώ και τέσσερις μέρες ο Θερμαϊκός κόλπος στην παραλία της Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο βάλτο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις φυτοπλαγκτόν που δημιουργούνται στην περιοχή λόγω της αποσύνθεσης φυκιών του κόλπου.
Η αποσύνθεση είναι αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στα νερά της περιοχής.
«Ο Θερμαϊκός πρέπει να καθαριστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση γιατί η σημερινή του κατάσταση, πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση έχει επιπτώσεις τόσο στον πολίτη όσο και στην τουριστική εικόνα της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Φυτιάνο καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πολύ δύσκολη, λόγω της πυκνότητάς του. Ο καθηγητής υπογραμμίζει μάλιστα, ότι εάν παραμείνει σε αυτή την έκταση είναι πιθανό να επιφέρει ακόμη και θάνατο ψαριών στο ύψος του παραλιακού μετώπου, τις επόμενες μέρες. Σημειώνει, δε, ότι μόλις τις τελευταίες μέρες άρχισε να γίνεται αντιληπτή η δυσάρεστη οσμή, η οποία θα εντείνεται καθώς θα συνεχίζεται η διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών, η οποία και σταδιακά θα υποχωρήσει με φυσικό τρόπο, όταν μειωθούν οι ρυθμοί της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis