8 Ιουν 2017

Ταξίδι στον μανδύα τής Γης

Όταν βλέπουμε ταινίες

επιστημονικής φαντασίας, συχνά θεωρούμε ότι αυτό που δείχνουν είναι αδύνατο να γίνει.
Κι όμως, κάποιες φορές δίνουν ιδέες για να ερευνηθούν τα όρια της τεχνολογίας και των εφευρετικών μας ικανοτήτων. Έτσι και η ταινία «Ο πυρήνας», μας ώθησε να ψάξουμε και να βρούμε τι υπάρχει σε ένα από τα μέρη που (ακόμα) δεν έχουμε εξερευνήσει στη Γη: Το εσωτερικό της και, πιο συγκεκριμένα, τον μανδύα της.
Αυτό που σχεδιάζουν επιστήμονες από το JAMSTEC (Japans Agency for MarineEarth Science andTechnology), με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλη την υφήλιο, είναι να τρυπήσουν το φλοιό τής Γης, και να φτάσουν στον μανδύα, με σκοπό να μάθουν περισσότερα για το υλικό από το οποίο αποτελείται και για τη δημιουργία τής Γης.
Ο μανδύας συγκροτεί το 80% της μάζας τής Γης και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα κάτω από τον ωκεανό. Δε γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή σύστασή του. Μόνο από το μάγμα των ηφαιστείων έχουμε δει κάποια υλικά του, αλλά αυτά είναι αναμεμειγμένα με άλλα, λιωμένα υλικά από τον φλοιό, άρα δεν έχουμε καθαρά δείγματα.
Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν ένα από τα πιο εξελιγμένα σκάφη γεωτρήσεων, το Chikyu. Το πιθανότερο μέρος στο οποίο θα ξεκινήσουν τη γεώτρηση είναι κοντά στη Χαβάη, όπου θα λάβει χώρα μια προκαταρκτική έρευνα τον Σεπτέμβριο. Αυτή η έρευνα είναι απαραίτητη για να φτιαχτεί η κατάλληλη τεχνολογία. Άλλα δύο μέρη είναι υπό εξέταση: η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό. Οι ερευνητές λένε ότι το τρυπάνι τού Chikyu θα περάσει από περίπου τέσσερα χιλιόμετρα ωκεανού και στη συνέχεια θα τρυπήσει τον φλοιό για άλλα έξι, μέχρι να φτάσει στο μανδύα. Το συνολικό πρότζεκτ αναμένεται να κοστίσει 540 εκατομμύρια δολάρια και να ξεκινήσει στις αρχές τής δεκαετίας τού 2020, το αργότερο μέχρι το 2030.

Στόχοι τού πρότζεκτ

Υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικοί στόχοι. Ο πρώτος, φυσικά, είναι η πρόσβαση στον μανδύα, τρυπώντας τον φλοιό. Ο δεύτερος είναι να ερευνηθεί το όριο μεταξύ τού φλοιού και του μανδύα. Ο τρίτος είναι να μάθουμε πώς σχηματίστηκε ο φλοιός. Και, τέλος, ο τέταρτος στόχος είναι να εξετάσουμε πόσο βαθιά υπάρχει μικροβιακή ζωή στον πλανήτη και μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Εκτός από αυτούς τους στόχους, οι επιστήμονες σκοπεύουν να μάθουν περισσότερα για τις τεκτονικές πλάκες και για το πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης μας. 
maxmag

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis