17 Φεβ 2017

Το αρχαίο έθιμο του ‘Μάρτη’


Καθώς ο Μάρτιος που αντιπροσωπεύει την πρώτη μέρα της άνοιξης πλησιάζει, οι πιο παραδοσιακοί Έλληνες ετοιμάζονται να τον υποδεχτούν με το αρχαίο έθιμο του ‘Μάρτη’, όπου μικροί και μεγάλοι από 1η μέχρι 31 Μαρτίου φορούν ένα βραχιόλι από πλεγμένη κόκκινη και άσπρη κλωστή.
Ο ‘Μάρτης’ πρέπει να περαστεί στο χέρι την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, με το λευκό νήμα να συμβολίζει την αγνότητα, ενώ το κόκκινο νήμα αντιπροσωπεύει τη ζωή και το πάθος.
Η παράδοση του ‘Μάρτη’ χρονολογείται από την αρχαία Ελλάδα και την Ελευσίνα, όπου οι άνθρωποι έκαναν μυστικές θρησκευτικές τελετές για τη λατρεία της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Σε ένα από τα Ελευσίνια Μυστήρια, οι άνθρωποι φορούσαν ένα νήμα που ονομάζεται “κρόκι” γύρω από το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι. Εκείνη η αρχαία παράδοση εξακολουθεί να γιορτάζεται στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα κάθε Μάρτιο.
Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το βραχιόλι βοηθούσε τον άνθρωπο που το φορούσε να προστατεύεται από τις ασθένειες, καθώς και από τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου την άνοιξη στο μήνα Μάρτιο.
Η παράδοση συνεπάγεται επίσης ότι μόλις το άτομο που φοράει το βραχιόλι δει το πρώτο δέντρο που ανθίζει την άνοιξη, να δέσει το κόκκινο και λευκό βραχιόλι σε ένα από τα κλαδιά του για να βοηθήσει στην ανθοφορία, να κρατήσει το δέντρο υγιές και να έχει μια καλή συγκομιδή από αυτά που καλλιέργησε.
Μια άλλη παράδοση είναι ότι όταν εμφανιστεί το πρώτο χελιδόνι που επιστρέφει από τη χειμερινή αποδήμηση, ο άνθρωπος που φοράει το βραχιόλι το δένει σε μια τριανταφυλλιά για να ενθαρρύνει το πουλί να κάνει τη φωλιά του εκεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis