Αντιδράσεις για την παράσταση της Αντιγόνης στα Κατεχόμενα

που πραγματοποιήθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία με αφορμή την παράσταση τραγωδίας του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα, την οποία ανέβασαν χθες βράδυ ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο της Εντός των Τειχών Πόλης της Αμμοχώστου (MASDER).
Σύμφωνα με την αστυνομία στην πρεσβεία, τα άτομα, που συγκεντρώθηκαν στην Πρεσβεία δεν ξεπερνούσαν τα ογδόντα.
Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης ανέλαβε ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και επέδωσαν ψήφισμα στην πρεσβεία το οποίο είναι διατυπωμένο με ιδιαίτερα καταγγελτικό λόγο κατά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας αναφορά σε «ξεπούλημα» της Κύπρου και «τραγωδία» του ελληνισμού.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θλίψη του, γιατί, όπως είπε, "Η Ελλάδα - ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος στις προσπάθειες δικαίωσης του κυπριακού Ελληνισμού - απόψε για πρώτη φορά αναγνωρίζει τις αρχές του ψευδοκράτους".
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι "η αποψινή νύχτα είναι μια τραγωδία για τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα", για να προσθέσει ότι "είναι μια τραγωδία για τη δίκαιη λύση του Κυπριακού".
Στο ίδιο πνεύμα μίλησε προηγουμένως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλαδιτών Κύπρου, πατήρ Παναγιώτης Μπουρούτης, ο οποίος χαρακτήρισε «ανάξιους» τους σημερινούς ηγέτες της Ελλάδας.
Ο αντιπρόεδρος του Κινήματος «Αλληλεγγύη» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι απαράδεκτο τα κρατικά θέατρα της Ελλάδος να έρχονται στα κατεχόμενα με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και επέκρινε δριμύτατα την ελληνική κυβέρνηση για την στάση της. Σε ερώτηση, γιατί δεν έγινε η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο, το Κυπριακό ΥΠΕΞ, ή τον ΘΟΚ, είπε ότι ίσως έπρεπε να γινόταν και εκεί παρόμοιες εκδηλώσεις. Πρόσθεσε ότι αγνοήθηκαν εκκλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να μην γίνει παράσταση στο αρχαίο θέατρο στην κατεχόμενη Σαλαμίνα.
Πάντως, την παράσταση παρακολούθησαν, ύστερα από άδεια των κατοχικών αρχών, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Η είσοδος, σε αντίθεση με τις παραστάσεις στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν δωρεάν, ενώ υπήρχαν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και αγγλικά.
Για την εξυπηρέτηση των Ελληνοκυπρίων ο ΘΟΚ διέθεσε ένδεκα πούλμαν, ενώ πολλοί πήγαν με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα τους.
Την παράσταση παρακολούθησαν ξένοι διπλωμάτες, πλην των Ελλήνων, και προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο των δύο κοινοτήτων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου