2 Ιουν 2016

Καταπολεμίστε τα ζιζάνια με ξύδι!




Το ξύδι περιέχει οξικό οξύ, μια χημική ουσία με γνωστές ζιζανιοκτόνες ιδιότητες, που χρησιμοποιείται από παλιά και σε όλο τον κόσμο συνήθως από ερασιτέχνες βιολογικούς καλλιεργητές και αγρότες ως ζιζανιοκτόνο.
Όταν ψεκάζονται τα φυτά με ξύδι, τα φυτικά κύτταρα των φύλλων τους χάνουν την υγρασία τους, παθαίνουν πλασμόλυση και πεθαίνουν.

Είναι ένας βιολογικός και ανέξοδος τρόπος για να αντιμετωπίζετε τα ζιζάνια.
Όμως πρέπει να προσέχετε γιατί ξηραίνει κάθε φυτό που έρχεται σε επαφή με αυτό.

Επιπλέον γνωρίζουμε πως και το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) έχει ζιζανιοκτόνες ιδιότητες. Χώμα με άλατα εμποδίζει τις ρίζες να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος. Το σαπούνι, επίσης, λειτουργεί σαν επιφανειοδραστικό και αυξάνει η διασπορά των σταγονιδίων στην επιφάνεια του φύλλου (τη διαβροχή του φύλλου).
Τα περισσότερα εμπορικά ζιζανιοκτόνα περιέχουν επίσης σάπωνες για το σκοπό αυτό και είναι γνωστές οι ουσίες αυτές ως {τασιενεργά}.

Συνοψίζοντας, ο συνδυασμός του ξυδιού (οξικού οξέος), του αλατιού και του σαπουνιού είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πολλά ετήσια ζιζάνια που φυτρώνουν στον κήπο σας και σας ενοχλούν, ειδικά αν εφαρμόσετε αυτό το μείγμα όταν τα ζιζάνια είναι μικρά.


Πως Να Το Παρασκευάσετε:
1. Αγοράστε 4 λίτρα ξύδι. Η συγκέντρωση οξικού οξέος στο ξύδι που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα είναι 5%. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε στην αγορά ξύδια με συγκέντρωση 10% ή 20%, που είναι πιο αποτελεσματικά.
2. Σε ένα μεγάλο δοχείο, αφού ρίξετε όλη την ποσότητα του ξυδιού, αναμείξτε ένα φλιτζάνι αλάτι, αυτό που χρησιμοποιείτε για μαγειρική χρήση.
3. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού στο μείγμα. Αν στα προηγούμενα βήματα χρησιμοποιήσατε ξύδι με 10% ή 20% συγκέντρωση οξικού οξέος, μπορείτε να παραλείψετε το χυμό λεμονιού.
4. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι πιάτων και ανακατέψτε καλά.
5. Φορέστε γάντια και γεμίστε προσεκτικά τον ψεκαστήρα σας με το διάλυμα που φτιάξατε.
6. Ψεκάστε καλά τα ζιζάνια μέχρι απορροής (να στάζει το υγρό απο το φύλλα).

Αποτελεσματικότητα

Το να συγκρίνουμε το διάλυμα με βάση το ξύδι με τα ζιζανιοκτόνα του εμπορίου είναι δύσκολο και η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης και το ποια ζιζάνια σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε. Αν θέλετε να καταπολεμήσετε μικρά, ετήσια ζιζάνια, το ξύδι είναι μια λύση τόσο αποτελεσματική όσο και το RoudUp (δραστική ουσία glyphosate). Υπάρχει περίπτωση το ξύδι μαζί με το αλάτι να κάψει πιο γρήγορα τα ζιζάνια απ’ ό,τι θα έκανε το RoundUp, αλλά το δεύτερο είναι πιο αποτελεσματικό εναντίων των πολυετών και πιο ανεπτυγμένων ζιζανίων (Αγριάδα, Βέλιουρας, Περικοκλάδα, κ.α.). Επίσης, το διάλυμα ξυδιού-αλατιού είναι ζιζανιοκτόνο επαφής και δεν είναι διασυστηματικό, αυτό σημαίνει πως δρα στα σημεία που έρχεται σε επαφή και δεν μετακινείται μέσα στο φυτό, π.χ. από το ένα φύλλο στο διπλανό του ή στις ρίζες.
Λειτουργεί διαρρηγνύοντας την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών και ξηραίνοντας το φυτό. Γι’ αυτούς τους λόγους, αν θέλετε να πάρετε τα μέγιστα αποτελέσματα, θα πρέπει να διαβρέχεται καλά τα ζιζάνια καλύπτοντας πλήρως τα φύλλα του μέχρι απορροής. Αν δεν ψεκάσετε σωστά, τότε τα ζιζάνια θα αναπτυχθούν ξανά από τους ζωντανούς ιστούς.

Συμβουλές και Προειδοποιήσεις

Είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται μια ηλιόλουστη μέρα χωρίς υγρασία.
Να φοράτε πάντα γάντια όταν χειρίζεστε διαλύματα με υψηλό βαθμό συγκέντρωση οξικού οξέος.
Ποτέ μην ψεκάζετε σε ώρες της ημέρας που έχει αρκετό αέρα.
Να προσέχετε να μην χύνετε κατά λάθος το διάλυμα κάτω στο έδαφος. Το αλάτι κάνει το χώμα άγονο.
Μην το εφαρμόζετε κοντά στα φυτά του κήπου σας, επειδή τα άλατα στο έδαφος εμποδίζουν τις ρίζες του φυτού να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να ξηραίνονται.
Έχετε υπόψιν σας ότι μπορεί να είναι πιο τοξικό και από εμπορικά ζιζανιοκτόνα. Έρευνες δείχνουν ότι το διάλυμα ξυδιού – αλατιού είναι πιο τοξικό σε αρουραίους και κουνέλια (για το Οξικό οξύ: LD50 3.350 και
1.060 αντίστοιχα) ακόμα και από το RoundUp (LD50 5.108 και >2,000 αντίστοιχα)
*Οι μικρότερες τιμές δείχνουν μεγαλύτερη τοξικότητα
πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis