11 Μαΐ 2016

Οι Αμερικανοί έστελναν και οι Τούρκοι έκλεβαν τη χρηματοδότηση ΜΚΟ στη Συρία

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε μέρος της χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται στη Συρία μετά την ανακάλυψη ότι ακριβοπλήρωναν συστηματικά τουρκικές εταιρείες για βασικά προϊόντα που προορίζονταν για τα θύματα της σύγκρουσης.
Η αμερικανική υπηρεσία παροχής βοήθειας USAID σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει «λόγους για να αναστείλει τη βοήθεια σε 14 ΜΚΟ και πρόσωπα στην Τουρκία τα οποία εμπλέκονται στα προγράμματα αρωγής».
Η USAID κάνει λόγο για «δίκτυο εμπόρων που δούλευαν για ΜΚΟ και άλλους, οι οποίοι έδρασαν σε συνεννόηση για τη χειραγώγηση των μειοδοτικών διαγωνισμών και σε πολλές περιπτώσεις για παράνομες πληρωμές και καταβολή δωροδοκιών σε σχέση με συμβόλαια για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία».
Πάντως, η USAID δεν κατονομάζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, όμως, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, σε αυτές περιλαμβάνονται η αμερικανική International Medical Corps (IMC), η ιρλανδική ΜΚΟ GOAL και η International Rescue Committee (IRC), της οποίας ηγείται ο Βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Οι κατηγορίες αφορούν σε αγορές που πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία, με ΜΚΟ να εξαπατούνται συστηματικά από τουρκικές εταιρείες που πουλούν τα προϊόντα.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της USAID υπογραμμίζει πως η υπόθεση αφορά κυρίως στην αντικατάσταση προϊόντων με άλλα φθηνότερα.
Οι ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες υπερτιμολογούσαν τις ΜΚΟ για προϊόντα πολύ κατώτερης ποιότητας και ενθυλάκωναν τη διαφορά, εξήγησε.
Οι ΜΚΟ ανεφοδίαζαν κυρίως με κουβέρτες κι άλλα βασικά αγαθά χιλιάδες Σύρους που έχουν πληγεί από τον πόλεμο από το 2011.
Οι ΜΚΟ κατηγορούνται για ελλιπή παρακολούθηση και επιτήρηση της διαδικασίας αγοράς και ορισμένοι υπάλληλοί τους για άμεση εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.
Η IMC επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει ήδη απολύσει πολλούς υπαλλήλους της έπειτα από αυτές τις αποκαλύψεις.
 «Αυτό που είναι ξεκάθαρο στο εξής έπειτα από αυτήν την έρευνα είναι πως επρόκειτο για μια επιχείρηση μάλλον πολύπλοκη» υπογράμμισε ο αξιωματούχος της USAID.
Το 2015 οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει δωρεά 397 εκατομμυρίων δολαρίων σε ΜΚΟ που εργάζονταν στη Συρία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Οικονομικής Επιτήρησης του ΟΗΕ.
Η USAID δεν διευκρίνισε την αξία της βοήθειας η οποία έχει ανασταλεί, αλλά ενδέχεται να ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με ανθρωπιστικές πηγές.
Η International Medical Corps είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων ιατρικής βοήθειας στους Σύρους που ζουν είτε στη Συρία είτε στα γειτονικά κράτη.
Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια άρρωστοι έχουν έτσι λάβει ιατρική φροντίδα στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών στα 430 κέντρα υγείας που υποστηρίζονται από την IMC, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
«Η IMC συνεργάστηκε ενεργά με τη γενική επιθεώρηση της USAID» και ξεκίνησε «δική της έρευνα», δήλωσε ο πρεσβευτής Ουίλιαμ Γκαρβέλινκ, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την επιτήρηση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς του ΟΗΕ.
«’Έχουμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής όσον αφορά στην απάτη και τη διαφθορά, και έχουμε απολύσει τα μέλη του προσωπικού για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκονται» πρόσθεσε.
Η ΜΚΟ έχει μεγάλη έλλειψη κεφαλαίων λόγω της αναστολής της και σχεδόν το ένα τρίτο των περισσότερων των 2.000 υπαλλήλων της που εργάζονται στη Συρία απολύθηκαν.
Προγράμματα ανεστάλησαν επίσης από την IRC, η οποία δεν έκανε σχόλιο για την υπόθεση αυτή.
Η ΜΚΟ «GOAL» επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα στην ιρλανδική εφημερίδα «The Journal» ότι ανεστάλη ένα μέρος των προγραμμάτων της.
Οι επιπτώσεις στον συριακό πληθυσμό είναι μεγάλες. Εκπρόσωπος μιας σημαντικής συριακής ιατρικής ΜΚΟ, που λάμβανε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεών της από την IMC και την IRC, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οργάνωση δεν έχει μπορέσει να αγοράσει από τον Ιανουάριο φάρμακα κι άλλα βασικά αγαθά με αμερικανικά κεφάλαια.
«Η αναστολή της χρηματοδότησης προκάλεσε πολλές καθυστερήσεις στην αγορά σημαντικών ιατρικών προϊόντων και εξοπλισμού» ανέφερε. Η αναστολή αυτή είναι τεχνικά προσωρινή, μέχρις ότου η USAID λάβει εγγυήσεις και διαβεβαιώσεις για καλές πρακτικές εκ μέρους των ΜΚΟ.
Ο ΟΗΕ ζήτησε να συγκεντρωθεί ποσό μεγαλύτερο των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα προγράμματα βοήθειας για τη Συρία το 2016.
ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis