12 Απρ 2016

Πείτε αντίο στους server. Αποθήκευση δεδομένων σε μόρια DNA

Μπορούν άραγε τα γονίδιά μας να χρησιμεύσουν στην αποθήκευση ψηφιακών πληροφοριών;
Ίσως.
Μετατρέποντας τα μόρια του DNA σε μονάδες αποθήκευσης δεδομένων.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (UW) συνεργάστηκε με ειδικούς της Microsoft για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα περιορισμού χώρου των ψηφιακών δεδομένων, αφού σε μόλις τέσσερα χρόνια το ποσό του συνόλου των δεδομένων του κόσμου θα φτάσει 44 τρισεκατομμύρια gigabytes.
Λύσεις;
Θα μπορούσαμε είτε να κατασκευάσουμε έξι στοίβες από servers που θα φτάσουν μέχρι.. το φεγγάρι (πάνω από 370.000 χιλιόμετρα), ή, εναλλακτικά να προσπαθήσουμε να αποθηκεύσουμε όλα αυτά τα δεδομένα σε μόρια DNA.
Οι επιστήμονες στο UW έφεραν μια νέα τεχνολογία που θα επέτρεπε να κωδικοποιήσουν επιτυχώς τέσσερα αρχεία εικόνας ψηφιακών δεδομένων στις νουκλεοτιδικές αλληλουχίες της δημιουργίας ενός συνθετικού DNA.
Φαίνεται σουρεαλιστικό, αλλά οι ερευνητές ανάκτησαν τις σωστές ακολουθίες κωδικοποιημένων ψηφιακών δεδομένων από ένα σύνολο του DNA.

Ανακατασκευάστηκαν οι τέσσερις εικόνες χωρίς να χαθεί ούτε byte πληροφορίας.
Οι επιστήμονες ήταν σε θέση να κωδικοποιήσουν τέσσερις ψηφιακές εικόνες σε χορδές του DNA.
Αυτό που απαιτείται είναι η μετατροπή των 1 και 0 των δεδομένων σε τέσσερα βασικά στοιχεία του DNA - αδενίνη, γουανίνη, κυτοσίνη και θυμίνη.
Αλλά ακόμη πιο δύσκολη ήταν η αντιστροφή της διαδικασίας χωρίς λάθη.

«Η ζωή έχει παραχθεί αυτό το φανταστικό μόριο που ονομάζεται DNA που αποτελεσματικά αποθηκεύει όλα τα είδη των πληροφοριών σχετικά με τα γονίδιά μας και πώς ένα ζωντανό σύστημα λειτουργεί.
Είναι πολύ, πολύ συμπαγές και πολύ ανθεκτικό," δήλωσε ο Λουίς Κέζε, ένας από τους επιστήμονες που εργάστηκαν για το έργο.
Στο μέλλον δεν θα πρέπει να κατασκευάζονται τεράστιοι servers εκτάσεως γηπέδου για την αποθήκευση δεδομένων. Με κωδικοποίηση δεδομένων DNA, δισεκατομμύρια gigabytes μπορούν να χωρέσουν σε ένα χώρο μεγέθους ενός μήλου!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis