Μπορεί η ζωή χωρίς σύντροφο να βλάψει την υγεία;
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη,
ο έγγαμος βίος ή η συμβίωση μπορεί να έχουν οφέλη
για την υγεία,
ενώ αντίθετα η μοναχική ζωή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας
με την αύξηση της ηλικίας.
ο έγγαμος βίος ή η συμβίωση μπορεί να έχουν οφέλη
για την υγεία,
ενώ αντίθετα η μοναχική ζωή μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας
με την αύξηση της ηλικίας.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες μέσης ηλικίας που δεν είχαν ποτέ παντρευτεί είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά, ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν μικρότερη από αυτή που βρέθηκε στην περίπτωση των ανύπαντρων ανδρών.
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα που γεννήθηκαν στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία την άνοιξη του 1958. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξέτασαν εάν οι συμμετέχοντες διατηρούσαν σχέση στις ηλικίες των 23,33, 42 και 46 και το είδος της σχέσης αυτής. Τέλος, νοσηλεύτριες επισκέπτονταν τους συμμετέχοντες στο σπίτι τους για να προβούν σε έλεγχο της υγείας τους όταν αυτοί ήταν από 44-46 ετών.
Τα ευρήματα έδειξαν:
• Σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων παντρεύτηκαν στα 20-30 ή στα 30-35 κι έμειναν παντρεμένοι μέχρι τα 45, όταν διεξήχθη η μελέτη
• Πάνω από το 8% των ανδρών και το 6%των γυναικών που παντρεύτηκαν στα 20 ή στα 30-35, αργότερα πήραν διαζύγιο και στη συνέχεια προχώρησαν σε ένα δεύτερο γάμο ή μια συμβίωση.
• Πάνω από το 11% των ανδρών και το 12% των γυναικών δεν είχε ποτέ παντρευτεί ή συμβιώσει
• Οι άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας που έχουν περάσει ένα χωρισμό ή ένα διαζύγιο κι έχουν ξαναπαντρευτεί είναι το ίδιο υγιείς με αυτούς που βρίσκονται σε σταθερές σχέσεις
• Τα άτομα που έχουν χωρίσει και ξαναπαντρευτεί δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα κατά την είσοδο τους στη μέση ηλικία, σε σύγκριση με τα άτομα που παρέμειναν παντρεμένα.
• Τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στα 20 ή στα 30-35 και παρέμειναν παντρεμένα είχαν σχεδόν τα ιδία επίπεδα υγείας με τα ανύπαντρα ζευγάρια που συζούσαν
• Οι άνδρες και οι γυναίκες μέσης ηλικίας που ούτε ήταν παντρεμένοι ούτε συζούσαν με το σύντροφό τους, είχαν τη χειρότερη υγεία καθώς και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές μάλιστα σχολιάζουν ότι τα άτομα που βιώνουν ένα διαζύγιο ή ένα χωρισμό στο βαθμό που καταφέρνουν να ξεκινήσουν μια νέα σχέση δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους στο μέλλον.
Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της κατάστασης της υγείας και της κατάστασης της προσωπικής τους ζωής. Μια πρώτη εξήγηση δίνεται από το ότι ένας σύντροφος μπορεί να ενθαρρύνει την υιοθέτηση καλών συνηθειών και να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη όταν χρειάζεται. Το εισόδημα ενός ζευγαριού παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας.
Προηγούμενη μελέτη είχε βρει ότι η υγεία των ανδρών επιδεινώνεται αρχικά αμέσως μετά το διαζύγιο, αλλά στην παρούσα μελέτη βρέθηκε ότι μακροπρόθεσμα οι άνδρες τείνουν να ανακτήσουν την κατάσταση υγείας που είχαν πριν από αυτό. Έκπληξη προκαλεί το εύρημα ότι οι άνδρες που πήραν διαζύγιο μετά τα 35 και δεν ξαναπαντρεύτηκαν ήταν λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη κατά την είσοδο τους στη μέση ηλικία, σε σύγκριση με τα άτομα που παρέμειναν παντρεμένα.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός,
Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
webmd
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου