Η διατροφή με καρύδια μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Η βρώση καρυδιών έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως ο κίνδυνος παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακής νόσου.
Τώρα, νέα ευρήματα από τη Νότια Κορέα δείχνουν ότι τα καρύδια μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές βρήκαν μια μείωση αυτού του κινδύνου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.
Στη μελέτη, μία μερίδα ξηρών καρπών ήταν τα 20 γραμμάρια.
Για την έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν 923 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με 1.846 ανθρώπους που δεν είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 69 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.
Οι γυναίκες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες είχαν 81 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνες που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.
Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν αρκετές διαφορετικές μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου, με βάση την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο καρκίνος.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο σε όλες τις διαφορετικές τοποθεσίες που εξετάστηκαν, δήλωσε ο Shin.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, είπαν οι ερευνητές. Εντούτοις, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μερικές από τις ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ινών και αντιοξειδωτικών, που βρέθηκαν σε καρύδια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τρώγοντας μια μερίδα ξηρών καρπών τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φάνηκε να έχει μεγάλη επίδραση στον κίνδυνο, δήλωσε ο Δρ Aesun Shin, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα και συγγραφέας της μελέτης.
Για την έρευνα, οι ερευνητές εξέτασαν 923 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με 1.846 ανθρώπους που δεν είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 69 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.
Οι γυναίκες που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες είχαν 81 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο από εκείνες που δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.
Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν αρκετές διαφορετικές μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου, με βάση την τοποθεσία όπου βρίσκεται ο καρκίνος.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο σε όλες τις διαφορετικές τοποθεσίες που εξετάστηκαν, δήλωσε ο Shin.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, είπαν οι ερευνητές. Εντούτοις, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μερικές από τις ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ινών και αντιοξειδωτικών, που βρέθηκαν σε καρύδια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου από καρκίνο του παχέος εντέρου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου