8 Ιουν 2017

Tι ισχύει τελικά για την ζάχαρη;

Ζάχαρη!.. Μία λέξη η οποία μας φέρνει στο
μυαλό χαρούμενες αναμνήσεις  αλλά μας θυμίζει ταυτόχρονα την ευφορία που νιώθουμε όταν την γευόμαστε στα γλυκά.
Πώς όμως εξηγείται η πολύ θετική στάση που έχουμε απέναντί της;
Η κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται στενά με την σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που συγκεντρώνεται κυρίως στο ανώτερο εγκεφαλικό στέλεχος.

Έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωσή της οδηγεί  σε μεγαλύτερη έκκριση σεροτονίνης, άρα αίσθηση ευφορίας, αφού επαρκής ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο συνδέεται με βελτιωμένη διάθεση.

Εκτός από την διάθεση , η κατανάλωση ζάχαρης ανεβάζει και τα επίπεδα ενέργειας, λόγω της χημικής της σύστασης (πολυσακχαρίτης που κάθε μόριό του αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης) , αλλά και την ταχύτατη απορρόφησή  της από τον οργανισμό.


Όμως η ζάχαρη δεν έχει μόνο θετικά.

Αντίθετα, η ζυγαριά γέρνει και σταματά στα αρνητικά.

Πρώτον η κατανάλωσή της αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 .

Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα Β-κύτταρα του παγκρεατικού αδένα και δρά σε όλους τους ιστούς του σώματος, βοηθώντας στην μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα.

Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει ένα άτομο χρονικά και ποσότικα, τόσο περισσότερη ινσουλίνη πρέπει να εκκρίνεται, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του παγκρέατος. Επίσης λόγω της μεγάλης ενεργειακής πυκνότητά της, σχετίζεται με την παιδική παχυσαρκία, πάθηση στην οποία η Ελλάδα κυριαρχεί σε παγκόσμια κλίμακα.

Γι΄αυτό η κατανάλωση αναψυκτικών, γλυκών και προϊόντων που περιέχουν  "κρυμμένη" ζάχαρη θα πρέπει να απόφεύγεται, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, αφού δεν υφίσταται μόνο το πρόβλημα της παχυσαρκίας, αλλά εγκυμονεί και ο κίνδυνος του εθισμού.


Αναμφισβήτητα όλα τα παραπάνω πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις , ως προς την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης.

Από την άλλη, δεν είναι λύση η απόλυτη αποστασιοποίηση από αυτήν αλλά θα αποτελούσε έξυπνη κίνηση η αξιοποίηση των προτερημάτων της, μέσω της συνετής χρήσης της.

Λύση και σε αυτήν την περίπτωση είναι η ύπαρξη μέτρου ώστε να αξιοποιούμε τα προτερήματά της μέσω της σωστής χρήσης της.

Βαβλάς Αλέξιος - Βαβλάς Μάρκος

Παιδίατρος

Κύπρου 6  Αργυρούπολη

Tηλ. : 6977 546803

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © All rights reserved - Επιτρέπεται αναδημοσίευση μόνο αν αναφέρεται το Dialefsis